TUTORIALE  TIC

COLEGIUL  ECONOMIC  "DPM"  ALBA   IULIA

Profesor  Simona  Dogaru ,    ISBN    978-973-0-31260-7 Alba Iulia, 2020

ISBN   978-973-0-31261-4 ;   Alba Iulia, 2020  
 

 

Clasa a IX-a Structura calculatorului Windows
Word Formatare Tabele, obiecte si formule matematice Cuprins,note subsol, unelte de desenare
HTML Tema 9
Clasa a X-a
Excel Formatari si grafice Formule si calcule matematice. Functii Baze de date Scenarii
Power Point Tema 10
Clasa a XI-a
Access Tabele Relatii intre tabele Interogari Rapoarte, formulare si etichete
Proiecte Tema 11
Clasa a X-a Administrarea corespondentei Comunicarea Comunicare
Clasa a XII-a HTML PhP Formulare PHP Instructiuni conditionale MySQL Tema 12

 

Crearea cuprinsului şi a notelor de subsol

Prezentarea uneltelor de Desenare în Word. Interclasarea a două documente

 

 

Operaţii care trebuie cunoscute

 

Introducere note de subsol: Inserare®Referinţă®Notă de subsol

Inserare link: Inserare®Hyperlink

Realizare cuprins: Inserare®Referinţă®Index şi tabele®Cuprins

Realizare index: Inserare®Referinţă®Index şi tabele®Index

 

Uneltele din fila Inserare:

-          Adăugare Casetă text, WordArt, Diagrame, Clip Art, Miniatură, SmartArt

-          Adăugare Forme (forme geometrice)

 

 

-          Formatarea obiectelor inserate se va realiza cu comenzile din fila Format (culoare, stil, umbra etc.)

 

Interclasarea documentelor: Instrumente®Scrisori şi corespondenţe®Expertul îmbinare corespondenţă

-          Pasul 1: Selectarea tipului de document

-          Pasul 2: Selectarea documentului de pornire

-          Pasul 3: Selectarea fişierului care conţine destinatarilor

-          Pasul 4: Redactarea documentului

-          Pasul 5: Examinarea documentului interclasat

-          Pasul 6: Finalizarea îmbinării

 

 

 

Aplicaţia 1

 

Să introduceţi într-un text note de subsol şi note de final şi pentru captura de ecran (imaginea) folosită pentru explicaţia vizuală a notelor de subsol / final, să-i atribuiţi eticheta Fig.1.

 

Rezolvare:

 

1.      Pentru a introduce note de subsol, vom poziţiona cursorul de editare în locul în care se doreşte introducerea marcajului de referinţă. Apoi deschidem fila Referinţe® Inserare notă de subsol şi edităm textul ce reprezintă nota de subsol.

Notele de subsol şi notele de final sunt utilizate pentru a specifica sursa materialelor citate sau pentru a introduce note explicative. Notele de subsol se vor regăsi în partea de jos a paginii iar cele de final la sfârşitul secţiunii sau a documentului. Eventualele setări le vom stabili din fereastra de dialog de mai jos care se apelează dând click pe butonul de apelare rapidă al grupului Note de subsol.

 

 

2.      În fereastra care se deschide veţi indica tipul notei (de subsol sau de final). Oricum, dacă vă răzgândiţi, apăsaţi pe butonul Conversie, şi puteţi schimba din note de subsol în note de final sau invers. După ce aţi făcut toate setările, apăsaţi pe Inserare. În dreptul marcajului, veţi edita sursa citată sau explicaţia proprie.

3.      Selectăm imaginea , apelăm fila Referinţe→Inserare legendă.

      Pentru a atribui o etichetă nouă, apăsăm butonul cu acelaşi nume. Sau putem accepta

      numele dat de Word în prima casetă text, cu numele Legendă: şi apoi OK.

 

 

 

 

Aplicaţia 2

 

Editaţi un document care se întinde pe mai multe pagini şi care conţine titluri şi subtitluri. Generaţi un cuprins automat pe prima pagină a documentului , care va conţine toate titlurile , subtitlurile şi numărul de pagină unde se află fiecare.

 

Rezolvare:

 

1.     Deschidem un fişier nou în care lăsăm prima pagină goală. De la a două pagină introducem pe rând titluri şi subtitluri în pagini diferite. Pentru fiecare titlu introdus îi vom stabili nivelul, adică titlul este de nivel 1, subtitlul de nivel 2, altele de nivel 3 s.a.m.d.

2.     Selectăm pe rând fiecare titlu/ subtitlu şi apoi din click dreapta Paragraf , derulăm lista din caseta text Nivel schiţă: şi alegem nivelul corespunzător.

 

 

3.     Ne poziţionăm în prima pagină, activăm fila Referinţe®Cuprins. În poziţia unde se afla cursorul se va crea automat cuprinsul cu toate titlurile/subtitlurile.

 

 

 

 

 

Aplicaţia 3

 

Introduceţi un text ce conţine informaţii despre domeniul informaticii, care se întinde pe mai multe pagini (vă puteţi inspira de pe Internet). La sfârşitul documentului vom crea un index cu anumiţi termeni informatici utilizaţi în cadrul textului.

 

Rezolvare:

 

1.      Un index este de fapt o listă ce cuprinde termenii sau temele dezbătute într-un document, însoţite de paginile unde apar acestea.

2.      Crearea unui index presupune urmarea paşilor:

-          Marcăm în cadrul documentului intrările în index, adică locul /locurile unde apare un termen sau unde se face o referire la acesta

-          Gruparea acestor intrări pentru a forma indexul prin indicarea locului unde va apare acesta

 

3.      Marcarea termenilor o realizăm în felul următor:

-          Selectăm termenul respectiv (format din unul sau mai multe cuvinte) sau poziţionăm cursorul în locul unde apare acesta

-          Deschidem Inserare®Referinţă®Index şi tabele.. şi activăm tab-ul Index.

-          În secţiunea Tip putem opta pentru un index Indentat sau Neindentat (urmăriţi efectul acestora în fereastra de Examinare înaintea imprimării din stânga). Puteţi alege şi tipul de Format sub care să fie afişat indexul (efectul îl urmăriţi în aceeaşi fereastră de Examinare….)

4.      Apăsăm pe butonul Marcare intrare.. care va activa o altă fereastră în care vom marca toate intrările din text

 

5.      Avem următoarele opţiuni:

-          Intrarea principală: este textul intrării în index ( adică selectăm textul din document, apoi dăm click în această casetă şi va apărea termenul respectiv)

-          Subintrare: este textul unei subintrări în index

-          Referinţă încrucişată : în locul numărului de pagină la care se află termenul se va introduce textul: „Vedeţi…”

-          Pagina curentă: este numărul paginii la care se află termenul şi va fi introdus lângă termen

-          Şir de pagini Marcaj în document: aici introducem domenii de pagină şi nu una singură pentru domeniul respectiv, folosindu-ne de marcaje

-          Butonul Marcare: după ce introducem termenul în prima casetă text apăsăm pe acest buton şi apoi revenim în document şi căutăm o altă intrare

-          Butonul Marcare peste tot:  va marca toate paginile unde apare termenul selectat

6. Poziţionăm cursorul la sfârşitul documentului, apelăm Inserare®Referinţă®Index şi tabele® Index şi apoi OK.

 

 

 

Aplicaţia 4

 

Reproduceţi următoarele desene :

 

DESEN  1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DESEN  2.

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


DESEN  3.

 

 

 

 

 

 

Rezolvare desen 1:

 

1.      Activarea comenzii Forme din fila Inserare.

2.      Pentru a realiza primul desen dăm click pe Forme ®Linii®Săgeată

 

 

Mouse-ul va lua forma unei cruci şi ţinând apăsat butonul stâng desenăm o săgeată . La fel procedăm pentru a două săgeată a sistemului de axe.

Pentru a mări sau micşora un obiect: dăm un click pe obiect şi el va fi marcat în colţuri de nişte cerculeţe. Poziţionăm mouse-ul pe unul din ele, ţinem apăsat butonul stâng şi tragem cu mouse-ul pe direcţia dorită. Pentru a roti obiectul în jurul unei axe perpendiculare pe obiect vom „aşeza” mouse-ul pe cerculeţul verde (în partea de sus a obiectului selectat).

3.      Introducerea textului în dreptul axelor de coordonate se realizează cu ajutorul casetei text  din fila Inserare®Casetă text. Alegem modelul dorit şi ştergem textul din interiorul casetei.

4.      Setările care suportă o casetă text le  se obţin prin click dreapta pe marginea casetei, Formatare casetă text:

-          din tab-ul Culori şi linii putem alege o culoare pentru fundalul casetei din secţiunea Umplere; în secţiunea Linie alegem din listă Fără culoare, caz în care va dispărea chenarul casetei text sau putem seta stilul, grosimea chenarului, etc.

-          din tab-ul Casetă text putem stabili marginile de unde să înceapă textul. Putem seta marginile la 0 cm , adică textul va începe exact de la margine.

 

 

5.      Pentru desenarea graficului alegem din comanda Forme ®Linii®Curbă. Trasăm cu mouse-ul o linie curbă pe foaie astfel; fiecare curbă e desenată de fapt din mai multe puncte unite printr-o linie; atunci când stabilim aceste puncte ce vor defini forma curbei vom apăsa o singură dată pe mouse iar pentru a finaliza graficul apăsăm dublu-click.

6.      Selectăm graficul şi alegem culoarea, grosimea şi stilul liniei cu ajutorul comenzilor din fila Format, vezi figura:

 

7.      După ce am terminat de desenat vom grupa toate elementele pentru a forma un tot astfel: Ţinem apăsată tasta SHIFT şi dăm click pe fiecare element desenat (săgeată, casetă text, linie curbă etc). Apoi alegem din fila Format® Grupare. Astfel orice modificare se petrece în document , deasupra desenului, va deplasa tot desenul ca un tot unitar, în jos sau în sus, în cadrul documentului.

 

Rezolvare desen 2:

 

1.      Pentru a introduce un scris ornamental ca şi titlu folosim WordArt  printr-un simplu click pe el.

 

 

 

Introduceţi textul aici

2.      Selectăm un stil din galeria de fonturi ornamentale, edităm textul , alegem dimensiunea fontului, stilul cu boldat /italic şi apoi OK.

3.      Acest text editat în WordArt este privit ca un obiect, deci suportă aceleaşi setări pe le putem face unui obiect. Alegem din meniul ascuns Formatare WordArt® Aspect® Strâns şi îl mişcăm în pagină în locul dorit.

4.      Ovalul cu textul scris înăuntrul lui este format de fapt din două obiecte: Oval şi Casetă text  aflate în fila Inserare. Încărcăm ovalul, îl desenăm, apoi desenăm caseta text în interiorul lui scriem textul şi îi anulăm chenarul. Pentru a realiza acel contur îngroşat la oval alegem din Stil Linie chenarul care se potriveşte cu cerinţa. Grupăm cele două obiecte (selectăm obiectele cu Shift şi din Format alegem Grupare).

5.      Umbrele care se observă în spatele ovalurilor în diverse poziţii le obţinem din butonul Efecte 3-D .

6.      Săgeţile care unesc ovalurile le găsim în Forme ®Săgeţi bloc.

 

 

Pentru a răsuci săgeţile curbe ca să respecte orientarea din desen, vom selecta săgeata şi alegem Format®Rotire şi apăsăm succesiv până ajungem la poziţia dorită.

 

7.      Pentru a le umple cu culoare alegem , Umplere formă şi apoi din secţiunea Gradient→Mai mulţi gradienţi stabilim modul de umplere Două culori sau Prestabilire. din secţiunea Variaţii de luminozitate  alegem modul de combinare a lor : Orizontală, Verticală, etc.

 

8.      Textele care ne dau ordinea atribuirilor sunt introduse din Forme automate® Explicaţii

9.      Ultimul lucru care trebuie făcut este să grupăm toate obiectele . Observaţi şi în figură poziţia cerculeţelor delimitatoare care ne arată după modul de dispunere că tot desenul formează un tot unitar.

 

Rezolvare desen 3:

 

1.      Introducem textul cu WordArt şi îl centrăm după ce l-am formatat în prealabil.

2.      Cele două feţe zâmbitoare le găsim în galeria de imagini ale pachetului Office (Clip Art) din fila Inserare®Miniatură. O să apară în partea dreaptă caseta pentru Clip Art unde  putem căuta diferite imagini. Căutarea o putem realiza în toate colecţiile de albume media instalate cu pachetul Office.

După ce căutarea s-a terminat alegem imaginea dorită şi prin click pe aceasta o adăugăm desenului. Formatăm imaginea şi o redimensionăm prin metodele discutate mai sus.

3.      Pentru introducerea unei diagrame ne folosim de comanda SmartArt. Printr-un click pe primul model de diagramă se va insera în document în locul unde era cursorul.

 

 

4.      Introducem textul în fiecare casetă. Dacă se doreşte să mai introducem casete pe al doilea nivel, atunci vom selecta o casetă de pe acest nivel, şi din fila Format specifică Organigramelor alegem Coechipier (reprezentarea fiecărei opţiuni este sugestivă).

 

 

 

5.      Grupăm toate elementele.

 

 

 

Aplicaţia 5

 

Să se creeze câte o diplomă pentru fiecare participant la concursul naţional „InovaTIC”. Datele elevilor vor fi reţinute într-un tabel realizat în Word. Pe diplomă vor fi trecute notele de la proba scrisă şi practică precum şi nota finală obţinută.

 

Rezolvare:

 

1.      Deschidem un fişier nou în care se va crea un tabel. Introducem datele elevilor în tabel având grijă ca în exteriorul tabelului să nu existe alte caractere, nici chiar spaţii. Verificarea existenţei caracterelor invizibile o putem realiza cu ajutorul butonului Afişare totală . Fişierul ce conţine tabelul îl vom salva sub numele de Tabel participanti.docx în folderul personal. click aici sa descarcati

2.      Tabelul va conţine informaţiile:

 

Poziţia

Numele_elevului

Şcoala

Clasa

Nota_scris

Nota_practica

1.       

Ionescu Vlad

Colegiul National HCC Alba Iulia

IX

9.80

10

2.       

Popa Maria

Colegiul National HCC Abrud

X

10

9.75

3.       

Cucea Cristian

Colegiul Economic DPM Alba Iulia

X

9.80

8.50

4.       

Groza Marius

Colegiul Naval MV Galati

X

5.60

6.50

5.       

Costea Andrei

Colegiul National IMC Iasi

XI

8.50

10

6.       

Duma Vlad

Colegiul National AI Cluj

XI

6.54

8.90

7.       

Barbu AnaMaria

Colegiul National AI Cluj

XI

7.00

9.60

8.       

Iancu Horea

Colegiul Economic DPM Alba Iulia

XII

8.50

9.00

9.       

Ogivean Vasile

Colegiul Economic VA Bucuresti

XII

6

10

 

3.      Deschidem un fişier nou ca să începem redactarea diplomelor de participare. Folosim fila Corespondenţă®Pornire îmbinare corespondenţă® Expert pas cu pas de îmbinare corespondenţă. Se va deschide în partea dreaptă utilitarul Îmbinare corespondenţă. Vom avea de parcurs 6 paşi.

4.      La Pasul 1 trebuie să precizăm tipul documentului ce va fi interclasat. Cum diplomele le vom realiza pe foi de dimensiune A4, putem alege prima opţiune : Scrisori. executăm click pe link-ul Următorul: Documentul de pornire.

 

5.      La Pasul 2 trebuie specificat dacă dorim să utilizăm documentul curent, să ne folosim de un şablon sau un document existent. Pentru că vom crea noi un şablon, alegem prima variantă. Apăsăm pe Următorul: Selectaţi destinatari.

 

6.      La Pasul 3 vom specifica de unde ne alegem destinatarii. Putem alege lista dintr-un fişier sau o bază de date, îi putem accesa din Outlook sau creăm pe loc o listă cu ei. Dar noi am creat la început un tabel în Word cu toţi elevii (destinatarii) aşa că vom opta pentru prima variantă. Căutăm fişierul cu ajutorul link-ului Răsfoire. Verificăm să fie bifate toate înregistrările din tabel.

 

 

Dacă  facem modificări asupra înregistrărilor din listă , selectăm fişierul din caseta Sursă de date şi apăsăm pe butonul Editare.. .

 

 

7.      La Pasul 4 începem editarea diplomei. Acolo unde apar elementele dinamice (câmpurile din tabelul participanţilor) vom utiliza link-ul Mai multe elemente (din meniul din dreapta) şi apăsăm pe Inserare.

 

 

Diploma ar putea arăta ca în figura de mai jos.

Elementele dinamice introduse din tabelul participanţilor pot fi recunoscute după parantezele duble unghiulare .

 

Observaţie:

Aceste câmpuri nu pot fi obţinute prin tastare directă ci numai prin procedeul descris mai sus, la Pasul 4.

 

În textul diplomei avem şi un element dinamic ce foloseşte câmp calculat.

 

Pentru a calcula nota finală am introdus un tabel cu 2 rânduri şi 2 coloane după cum se observă în imagine.

Am introdus în prima celulă textul cu „Nota finală…..” iar pe al doilea rând am introdus cele două câmpuri de care ne vom folosi în calculul notei finale. Pentru a nu se observa scrisul de pe al doilea rând îl facem de culoare albă iar chenarul tabelului îl facem invizibil (Fără bordură).

 

Nota finală obţinută la concurs este 

=(A2+B2)/2

«Nota_scris»

«Nota_practica»

 

 

 

Vă imaginaţi că rândurile tabelului se numerotează începând de la 1,2… iar coloanele încep de la litera A,B.. . Deci câmpul «Nota_scris» se află în celula A2 iar câmpul «Nota_practica» în celula B2. Atunci , ne poziţionăm cursorul în celula B1, acolo unde o să scriem formula de calcul a mediei elevului.

 

 

Observaţie:

Formula nu se scrie prin tastare directă în tabel.

 

Pentru a realiza un calcul din meniul Inserare®Câmp… alegem =(Formula), apoi dăm click pe butonul Formula , edităm formula de calcul şi OK. Din caseta Format de număr putem alege cu câte zecimale să fie afişate numerele.

 

Apăsăm pe link-ul Următorul: Examinaţi scrisorile

 

8.      La Pasul 5 avem posibilitatea să vizualizăm o diplomă, prin înlocuirea câmpurilor cu valorile efective din tabel. Pentru a naviga de la o înregistrare la alta vom folosi săgeţile de navigare aflate în meniul din partea dreaptă. Salvăm fişierul în directorul personal. Trecem la pasul următor.

 

 

9.      La Pasul 6 vom putea genera documentul final care va conţine atâtea pagini câte înregistrări erau în tabel (adică 9). Pentru generare vom alege opţiunea Editare scrisori individuale.. din meniul din dreapta iar în fereastra care apare alegem Toate.

 

 

    Programul va înlocui în fiecare pagină câmpurile dinamice cu valorile efective scrise în tabel, astfel încât fiecărui participant îi vom putea tipări câte o diplomă.

 

 

 

 

 

Aplicaţia 6

 

Să se redacteze o listă cu elevii unei clase care să conţină numele şi media generală în vederea editării unor diplome de sfârşit de an. Lista va fi salvată într-o bază de date Access (cu extensia .mdb) pentru a fi accesată ulterior în diverse documente interclasate.

 

Rezolvare:

 

1.      Deschidem Expertul Îmbinare corespondenţă şi la pasul 1 alegem Repertoar ca să putem crea un catalog sau o listă de adrese.

2.      La pasul 3 vom alege ultima opţiune ®Tastarea unei noi liste şi apăsăm pe link-ul Creare.

 

3.      Pentru a schimba câmpurile predefinite cu cele care ne trebuie nouă apăsăm pe butonul Particularizare coloane… .  Butonul Ştergere va şterge din listă câmpurile selectate, care nu ne folosesc iar cu Redenumire le schimbăm numele. Cu Adăugare introducem câmpuri noi, şi la sfârşit apăsăm OK.

 

 

După ce am introdus câmpurile necesare vom începe editarea informaţiilor privitoare la elevii clasei în fereastra care se deschide. Trecerea la o înregistrare nouă se face după completarea celei curente şi apoi activăm Intrare nouă.

După ce am introdus elevii clasei finalizăm prin apăsarea pe butonul OK. Se va deschide fereastra de dialog în care ni se va cere salvarea listei într-o bază de date Access (*.mdb). După salvare putem oricând să revenim asupra datelor şi să le reedităm.

 

4.      Activăm link-ul Următorul: Aranjaţi directorul. În acest pas vom aranja pagina, şi anume felul în care să apară cele două informaţii folosind elemente dinamice sau statice, cum am procedat la aplicaţia precedentă.

5.      Trecem la următorul pas şi salvăm documentul final. În general se obţine o pagină cu lista de elevi.

 

Observaţie:

Atunci când dorim să mai adăugăm elevi în listă ne întoarcem la pasul 3 şi apăsăm pe link-ul Editare listă destinatari . Activăm  numele fişierului din caseta Sursă de date şi apoi butonul Editare.