TUTORIALE  TIC

COLEGIUL  ECONOMIC  "DPM"  ALBA   IULIA

Profesor  Simona  Dogaru ,    ISBN    978-973-0-31260-7 Alba Iulia, 2020

ISBN   978-973-0-31261-4 ;   Alba Iulia, 2020  

 

 

 

Clasa a IX-a Structura calculatorului Windows
Word Formatare Tabele, obiecte si formule matematice Cuprins,note subsol, unelte de desenare
HTML Tema 9
Clasa a X-a
Excel Formatari si grafice Formule si calcule matematice. Functii Baze de date Scenarii
Power Point Tema 10
Clasa a XI-a
Access Tabele Relatii intre tabele Interogari Rapoarte, formulare si etichete
Proiecte Tema 11
Clasa a X-a Administrarea corespondentei Comunicarea Comunicare
Clasa a XII-a HTML PhP Formulare PHP Instructiuni conditionale MySQL Tema 12

 

Editare tabele şi formule matematice. Inserarea obiecte în text. Crearea cuprinsului automat, a notelor de subsol şi de final

 

 

În cadrului modulului curent vom crea tabele şi vom executa calcul tabelar. Vom scrie diverse formule matematice şi le vom insera în text împreună cu alte obiecte. Vom rezolva probleme în care o să realizăm un cuprins automat, sau vom insera note de subsol / de final şi vom crea un index cu termenii noi utilizaţi într-un document.

 

 

Operaţii care trebuie cunoscute

 

Creare tabel: Tabel®Inserare ®Tabel

Editare formule matematice: Inserare®Obiect®Microsoft Equation 3.0

Inserare obiecte în text: Inserare®Obiect

Inserare imagine în text: Inserare®Imagine®Din fişier

Inserare casetă text: Inserare®Casetă Text

Introducerea listelor cu marcatori: Format®Marcatori şi numerotare

Introducere note de subsol: Inserare®Referinţă®Notă de subsol

Inserare link: Inserare®Hyperlink

Realizare cuprins: Inserare®Referinţă®Index şi tabele®Cuprins

Realizare index: Inserare®Referinţă®Index şi tabele®Index

 

 

 

 

Aplicaţia 1

 

Editaţi tabelul următor respectând structura dată precum şi informaţiile din el. În ultima coloană se vor efectua calculele pentru a afla valoarea stocului la fiecare produs precum şi valoarea totală a stocului.

Nr. crt.

Denumire produs

Preţ unitar

Cantitate

Valoare finală

1.             

Calculator

135

20

2700

2.             

DVD

65

230

 

3.             

Imprimantă

342

56

 

4.             

WebCam

15

100

 

5.             

Tastatură

10

403

 

6.             

Mouse

6

406

 

7.             

Tonner

67

500

 

TOTAL

 

 

Rezolvare:

 

1.      Deschidem fila Inserare→ Tabel→Inserare ca tabel. La Număr de coloane alegem 5 iar Număr de rânduri alegem 9. OK.

2.      Selectăm domeniul de celule A9:D9, apelăm meniul ascuns (prin click dreapta pe domeniul selectat) şi alegem Îmbinare celule. Sau din fila Aspect alegem comanda Îmbinare celule.

 

 

3.      Introducem datele în tabel. În coloana cu numărul curent vom selecta tot domeniul de celule de la A2:A8 şi alegem din fila Pornire comanda Numerotare (grupul Paragraf). Selectăm caseta cu numerotare prin cifre.

 

 

 

4.      Selectăm prima linie (A1:E1) şi din meniul contextual alegem Borduri şi umbrire. Activăm tab-ul Umbrire şi alegem o culoare predefinită (Gri-20%). Tot din meniul contextual alegem Aliniere celulă şi selectăm Aliniere la centru.

   

 

Aceleaşi opţiuni le putem alege din fila Proiectare şi Aspect care formează grupul Instrumente tabel. Acest grup se activează în momentul activării unei celule oarecare din tabel.

 

 

5.      Pentru efectuarea calculelor în ultima coloană procedăm astfel: poziţionăm cursorul în celula E2, deschidem fila Aspect şi comanda Formulă.

 

 

În caseta Formulă apare scrisă funcţia SUM(LEFT) dar noi vom folosi funcţia PRODUCT(LEFT) , adică vom înmulţi toate celulele din stânga care conţin numere. Funcţia Product o alegem din caseta Lipire funcţie sau o scriem noi. La fel procedăm pentru toate celulele de pe coloana Valoare finală.

 

 

6.      In ultima celulă E9 va trebui să calculăm suma valorilor aflate deasupra, pe coloana respectivă. Deci deschidem Tabel®Formula şi în caseta Formulă scriem SUM(ABOVE).

 

 

 

 

 

 

Aplicaţia 2

 

Reproduceţi următorul tabel pe care apoi îl veţi sorta în ordinea descrescătoare a mediilor , iar dacă avem aceeaşi medie la mai mulţi elevi atunci aceştia vor fi ordonaţi alfabetic. Aplicaţi tabelului un format prestabilit.

 

Nr. crt.

Numele elevului

Media generală

       1.     

Ionescu Andrei

5

       2.     

Ion Ana

8.50

       3.     

Nistor Elisabeta

9.50

       4.     

Avram Bogdan

6.50

       5.     

Ciuciulete Maria

7.50

       6.     

Dogea Ramona

8

       7.     

Mihai Constantin

9

       8.     

Năstase Mirela

6.50

       9.     

Năstase Iulian

7.80

   10.     

Chircos Marius

6

   11.     

Ciuvud Alin

9.00

   12.     

Ciuvud Anamaria

9.20

 

Rezolvare:

 

1.      Poziţionăm cursorul în tabel . Deschidem Tabel®Sortare. În prima casetă Sortare după alegem coloana Medie generală, la Tip alegem Număr şi apoi bifăm butonul radio Descendent (care înseamnă descrescător dacă e vorba de numere). In a doua casetă text Apoi după selectăm coloana Numele elevului, tipul text şi bifăm la Ascendent (=alfabetic).

 

 

 

2.      Pentru alegerea unui format deschidem fila Proiectare, grupul Stiluri tabel şi alegem un format.

 

 

Tabelul ar trebui să arate aşa:

 

 

 

 

 

 

Aplicaţia 3

 

Editaţi următoarele formule matematice:

 

Rezolvare:

 

1.      Deschidem fila meniul Inserare®Ecuaţie→Inserare ecuaţie nouă.  Se activează o filă nouă - Proiectare- care conţine template-uri ce se vor utiliza pentru editarea formulelor matematice.

 

 

 

2.      În fereastra de editare a formulei deschidem template-ul    pentru a scrie puterea, de unde vom alege opţiunea Indice (prima).

Aşa că vom tasta a şi apoi 3 (la putere ) obţinând  . Apăsăm pe săgeată dreapta (de la tastatură) ca să deplasăm cursorul de editare pentru a putea scrie, pe acelaşi rând, simbolul +. Repetăm aceiaşi paşi pentru a scrie la putere, adică apelăm template-ul  ca să scriem b şi încă o dată îl apelăm pentru a scrie a la puterea 2.

3.      Tastăm caracterul virgulă , şi apoi apelăm template-ul pentru fracţie , pentru radical iar pentru radical de ordinul 3 din fracţie vom deschide întâi radicalul şi abia apoi deschidem şablonul pentru fracţie.

 

 

 

 

Aplicaţia 4

 

Editaţi următoarea matrice, produsul şi apoi integrala:

 

       şi 

             

 

 

 

Rezolvare:

 

1.      Pentru editarea matricei vom parcurge paşii: în fereastra de editare a matricei vom alege template-ul   şi apoi cel pentru matrici de ordin 3 , adică au 3 linii şi 3 coloane . O să apară o imagine ca cea din figură.


Ne plimbăm dintr-o celulă în alta cu ajutorul mouse-ului şi folosind template-urile vom realiza editarea elementelor matricei.

 

2.      Pentru editarea integralei deschidem template-ul  iar pentru ca semnul integralei (acel S alungit) să se alungească automat în funcţie de expresia de sub integrală, va trebui să ţineţi apăsată tasta SHIFT atunci când apelaţi template-ul specific integralelor.

 

3.      Pentru simbolul produsului activăm şablonul  şi va apărea imaginea, unde în fiecare casetă dreptunghiulară scriem ceea ce se cere în enunţ.

 

 

 

 

 

Aplicaţia 5

 

Creaţi două liste care să aibă următoarea structură:

Fructe:

¨      Pere

¨      Mere

¨      Papaya

¨      Mango

¨      Portocale

¨      Banane

Legume:

i.       Roşii

ii.     Castraveţi

iii.   Cartofi

iv.    Ardei

v.      Vinete

vi.    Ceapă

 

Rezolvare:

 

1.      Întâi scriem textul sub formă de listă aşezată pe coloană, după care selectăm rândurile listei.

2.      Deschidem fila Pornire şi selectăm comanda Marcatori  şi ne căutăm marcatorul care apare în enunţ. Dacă nu apare în şabloane atunci îl putem căuta apăsând pe Marcatori→Definire marcator nou şi apoi pe unul din butoanele: Simbol, Imagine, Font.

 

 

Apăsăm click dreapta deasupra listei şi alegem Ajustare indentări listă.

 

 

Din caseta Poziţie marcator stabilim distanţa la care să apară marcatorul iar din următoarele casete alegem distanţele pentru text.

 

3.      Pentru cea de-a doua listă activăm comanda Numerotare şi procedăm la fel ca la lista precedentă.

 

Observaţie:

 

Atunci când dorim să crem mai multe liste numerotate în acelaşi document, Word va continua numerotarea. Pentru a începe numerotarea tot de la i, apăsăm click dreapta pe listă şi alegem comanda care ni se potriveşte (vezi figura de mai jos).

 

 

 

 

 

 

Aplicaţia 6

 

Căutaţi pe Internet o imagine cu liceul nostru şi apoi salvaţi-o în directorul personal de lucru. Editaţi un text pe mai multe rânduri şi apoi inseraţi imaginea în mijlocul textului, astfel încât textul să înconjoare poza. Multiplicaţi textul astfel încât acesta să ocupe 3 pagini. La sfârşitul documentului să creaţi o referinţă încrucişată către un marcaj creat la începutul documentului.

 

Rezolvare:

 

1.      Căutăm imaginea pe Internet folosind un motor de căutare, de exemplu www.google.ro, alegând secţiunea Imagini. După ce am găsit-o dăm click dreapta pe ea şi alegem Save image as.  şi o salvăm în directorul personal..

 

Sâmbătă, 24 septembrie 2011, elevii Colegiului Economic “Dionisie Pop Marţian” Alba Iulia au ecologizat zona Drâmbar- Sweez în cadrul proiectului naţional „Let’s do it Romania!”, proiect care se află la a doua ediţie, având ca scop ecologizarea suprafeţelor cu deşeuri din România şi implicarea a 500.000 de voluntari la nivel naţional.

Cei 120 de elevi ai Colegiului Economic “D.P.M.” au strâns aproximativ 450 de saci de deşeuri menajere, materiale de construcţie şi alte obiecte aruncate de cetăţenii needucaţi care nu apreciază munca autorităţilor în strângerea gunoaielor şi care nu cunosc importanţa unei comunităţi curate, curăţenia însemnând şi civilizaţie.

Acţiunea de ecologizare a zonei a durat aproximativ 4 ore, un timp scurt datorat numărului mare de elevi implicaţi.[1]

 

 

2.      După ce aţi introdus textul poziţionaţi cursorul oriunde în interiorul paragrafului , deschideţi fila Inserare®Imagine şi căutăm fişierul jpg în folderul personal unde a fost salvată. Dând un click e imagine se activează fila Format care conţine comenzi referitoare la formatarea pozei.

3.      Apăsăm click dreapta pe imagine şi alegem Formatare imagine… activăm tab-ul Aspect şi bifăm şablonul Strâns sau Pătrat. Cu ajutorul mouse-ului îi putem schimba locaţia în cadrul textului.

4.      Pentru a crea un marcaj în document, poziţionăm cursorul la începutul documentului, deschidem Inserare®Marcaj în document..  Introducem numele marcajului şi apoi îl băgăm în listă cu ajutorul butonului Adăugare.

 

5.      Referinţele încrucişate sunt elemente speciale din cadrul unui document, care fac referire la alte elemente din acelaşi document ( „ A se vedea problema 2.1.” sau „ A se vedea în tabelul de mai jos”). Pentru a putea face o referire încrucişată trebuie să avem elementul la care facem referirea (notă de subsol, notă de final,  marcaj în document, etichete de ecuaţii, etichete de figuri, etc). La sfârşitul documentului introducem un text de genul „A se vedea începutul documentului”.

6.      Alegem Inserare® Referinţă® Referinţă încrucişată  derulăm lista Tip referinţă până la Marcaj în document şi selectăm din listă numele marcajului . Apoi apăsăm Inserare.

 



[1]http://www.albaiulianul.ro/viata-in-alba-iulia/1815-colegiul-economic-dionisie-pop-marian-alba-iulia-a-participat-la-lets-do-it-romania-2011.html